Czy warto używać silikonowe foremki?

Czy warto używać silikonowe foremki?

Jeśli planuje się realizowanie wypieków w domu, np. babeczek, to jednym z podstawowych dodatków do tego zadania są foremki. Oczywiście najczęściej spotykane są foremki papierowe, ponieważ cechują się bardzo ważną dla wielu zaletą, czyli niezwykle niską ceną. Niestety posiadają również liczne wady w postaci np. trwałości. Z tego powodu coraz większą popularnością cieszą się foremki wykonane z silikonu. Czym się one charakteryzują i dlaczego warto sięgnąć właśnie po nie?

Zalet foremek silikonowych

Każdy, kto choć raz w życiu piekł babeczki, wie, jak często dużym problemem jest wyjęcie ich z foremek po upieczeniu. Papier, w którym są one pieczone często się rewie, jest gorący i zupełnie niezdatny do utrzymania w rękach. Foremki silikonowe to jednak coś zupełnie innego. Nie tylko się nie nagrzewają, lecz także ciasto od razu od nich odchodzi. Dodatkowo można je bez przeszkód włożyć do lodówki czy też nawet zamrażalki, bez ryzyka uszkodzenia. Są bardzo łatwe w myciu, a także przechowywaniu, ponieważ można je zwinąć bez ryzyka uszkodzenia.

Czy foremki silikonowe mają jakieś wady?

Czy tak dobry dodatek do pieczenia babeczek może mieć jakieś wady? Okazuje się, że kilka ich można znaleźć. Jedną z nich jest na pewno cena, która jest wielokrotnie wyższa niż wersji papierowej. Drugim problemem jest często brak atestu do pracy z żywnością. A trzeba pamiętać, że ma się do czynienia z silikonem, czyli materiałem pochodzenia absolutnie sztucznego, który może mieć różny wpływ na organizm. Aby uniknąć np. przykrości żołądkowych, poleca się kupowanie foremek jedynie od sprawdzonych producentów.